Menton

 


Menton

Menton, de parel van Frankrijk met 316 wolkenloze dagen per jaar.

Menton is een Frans stadje, gelegen in het departement Alpes-Maritimes en de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. Menton telt ongeveer 30.000 inwoners en is een echte toeristische trekpleister.
Menton ligt aan de Italiaanse grens op de scheidingslijn tussen de Franse Côte d'Azur en de Italiaanse bloemenrivièra (aan de andere kant van de grens bevindt zich de Italiaanse stad Ventimiglia). De ligging tussen Monte-Carlo, Monaco en de Italiaanse Rivièra, aan de voet van de Alpen tussen het helderblauwe water van de middellandse zee maken Menton tot een aantrekkelijk vakantieoord.

Met zijn 316 wolkenloze dagen per jaar heeft deze buitengewoon magische setting al heel wat mensen geïnspireerd: kunstenaars, handelaars, maar vooral … levensgenieters.
Dit stadje is erin geslaagd om luxe te combineren met charme en kleinschaligheid: kleine gezellige restaurantjes, pitoreske winkels in het ‘oude’ Menton, een prachtig Casino, een historische haven… Niet voor niets kreeg net Menton de naam: parel van Frankrijk… Deze aanduiding is afkomstig van de aardrijkskundige Élisée Reclus in zijn Géographie universelle.

De stad kijkt uit op de Middellandse Zee en beschikt over een klokkentoren. De kunstenaar Jean Cocteau heeft Menton regelmatig bezocht. Momenteel wordt er een groot museum gebouwd waarin zijn kunstwerken zullen tentoongesteld worden.

De citroen is een van de symbolen van Menton aangezien het om het enige gebied in Frankrijk gaat waar, dankzij een uniek microklimaat, citroenbomen vrucht dragen.
Sinds een tiental jaren vindt er een citroenenfeest (fête du citron) plaats in de stad. Dit wordt gehouden in februari.
Een grote troef van dit gezellige stadje is de nabijheid van enkele illustere buren: Monaco en Monte Carlo, Nice, Cannes, … Menton ligt anderzijds net tegen de Italiaanse grens, 20 km van San Remo. Ook Milaan of Turijn liggen in de buurt en kunnen in een daguitstap bezocht worden